Wetgeving

Geen zorgen over allergenenwetgeving met AMS

Op 22 november 2011 is de Europese Verordening (EU 1169/2001) Verstrekking van voedselinformatie gepubliceerd. Hierin staat dat producten uiterlijk per 13 december 2014 aan deze verordening moeten voldoen. De EU verordening geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie. Echter is elk land vrij in het vaststellen van regels over de manier waarop de allergeneninformatie gegeven moet worden. Producenten van levensmiddelen moeten de consument informatie kunnen verstrekken over de aan-/afwezigheid van allergenen die bij de bereiding van haar producten zijn betrokken. Er zijn hiervoor 14 allergenen aangewezen welke onder de "verplicht te vermelden" categorie vallen.

De wetgeving heeft betrekking op voorverpakte- en onverpakte levensmiddelen. AMS is bedoeld voor producenten van onverpakte levensmiddelen. Horeca, marktkramen, (lokale) ambachtelijke producenten moeten allergeneninformatie over hun producten kunnen verstrekken. Deze wet schrijft voor dat alleen allergeneninformatie moet worden gegeven. Het is dus niet nodig of verplicht om de gehele ingrediëntenlijst of overige voedingswaarde informatie te verstrekken.

Informatieverstrekking

De allergenen informatie mag op verschillende manieren aan uw klant gegeven worden. U dient er wel voor te zorgen dat het voor uw klant duidelijk is waar deze informatie te vinden is. De informatie dient dan vrij toegankelijk te zijn. Denk dan aan: Etiketten, productinformatiebladen, een informatiezuil, via een bord of TV-scherm aan de muur etc… In de praktijk zijn dit vaak lastige en tijdrovende manieren om de klant de gewenste informatie te verstrekken.

Mondeling mag de informatie ook worden verstrekt. Hierbij gelden de volgende eisen:

  • U dient uw klant duidelijk te maken waar op zijn of haar verzoek allergeneninformatie kan worden opgevraagd. Dit kunt u doen door op uw menukaart, op een duidelijk zichtbaar bord in uw zaak, een placemat op tafel of een TV-scherm aan de muur. U kunt hierop bijvoorbeeld vermelden: "Heeft u een allergie of vragen over allergenen in onze producten? Vraag het aan een van onze medewerkers"
  • De allergeneninformatie die mondeling wordt verstrekt dient snel en schriftelijk beschikbaar te zijn.
  • Bij een controlebezoek van controlerende instanties zoals de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (de NVWA) dient dezelfde allergeneninformatie beschikbaar te zijn.
  • Allergeneninformatie dient op voorhand aanwezig te zijn en mag niet pas worden uitgezocht wanneer een klant hierover een vraag stelt.
  • Al het personeel dient in staat te zijn de gevraagde informatie op een eenvoudige manier aan uw gasten mede te kunnen delen.

Met AMS heeft al uw personeel de benodigde allergeneninformatie voor handen. Op verzoek van uw klanten kan informatie snel en eenvoudig worden geraadpleegd. Ook bij controlebezoek van bijvoorbeeld de NVWA kunt u in AMS alle informatie vinden. Door AMS op de juiste manier te gebruiken voldoet u volledig aan de eisen die aan u gesteld worden. Door de slimme software heeft u altijd de juiste informatie voor handen.

14 verplicht te vermelden allergenen

Gluten
Gluten
Schaaldieren
Schaaldieren
Ei
Eieren
Vis
Vis
Pinda's
Pinda's
Soja
Soja
Melk
Melk
Noten
Noten
Selderij
Selderij
Mosterd
Mosterd
Sesamzaad
Sesamzaad
Sulfiet
Sulfiet
Lupine
Lupine
Weekdieren
Weekdieren